Kerkelijke predikanten gebruikten de invloed om miljoenen Bitcoin Worth te exploiteren in het Ponzi-schema.

Sommige vermeende ministers schreven een zelfhulpboek over hoe ze miljonair kunnen worden, maar het lijkt erop dat ze het misschien moeten bijwerken. Een recente indiening van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, oftewel SEC, neemt strenge maatregelen tegen drie personen voor het zogenaamd inzamelen van miljoenen dollars tegen meer dan 1000 slachtoffers. Op 28 augustus is er een legale aangifte gedaan:

„Van 2017 tot mei 2019 hebben Jali, Frimpong en Johnson, rechtstreeks en via twee entiteiten die zijn opgericht om de regeling uit te voeren, Smart Partners en 1st Million (de ‚Bedrijven‘), op frauduleuze wijze meer dan 27 miljoen dollar opgehaald van ongeveer 1.200 investeerders, waaronder veel Afrikaanse immigranten.“

Deze beschuldigingen beweren dat de drie mensen hun invloed in de kerken en de gezondheidszorg gebruikten, en daarbij op nietsvermoedende overeenkomsten en geloofsovertuigingen van de mensen om hen heen jaagden voor massaal financieel gewin. Jali heeft naar verluidt bij 7 kerken geplakt, terwijl Johnson beweerde een dominee te zijn, zoals in het juridische document wordt opgemerkt.

Zij slaagden er in om investeerders te overtuigen dat zij namens hen winst zouden maken op crypto en Bitcoin Code. De verdachten eisten zichzelf op als experts en ze beloofden 12 maanden later het geïnvesteerde kapitaal terug te geven. Dezelfde indiening zegt dat de verdachten het geld aan zichzelf hebben uitgegeven in plaats van het te gebruiken zoals ze hadden geadverteerd:

„Van 2017 tot mei 2019 boden de gedaagden aan en verkochten ze aan investeerders in Maryland en verschillende andere staten; waaronder Georgia, Florida en Texas, onder andere contracten met de bedrijven waarin ze ten onrechte beloofden; onder andere om winst te genereren voor investeerders door het verhandelen van Forex en cryptocurrency.“

Het document noteert een minimuminvestering van $5.000 als hun gemeenschappelijke vereiste. Zij adverteerden winsten tussen 6% en 42% per maand of het financiële kwartaal. De verdachte betaalde naar verluidt enkele van de vroege investeerders uit om verdenking te vermijden en meer slachtoffers aan te trekken.